Ingrijirea produselor

Prelungiți durata de viață a mobilierului dumneavoastră. Lucrurile bune durează și mai mult atunci când ai grijă de ele. Iată cum poți avea mai multă grijă de mobilierul tău. Consultă ghidul de îngrijire a mobilierului Scandinavian Design House și bucură-te de piesele tale de mobilier pentru o perioadă lungă de timp.

Am realizat acest ghid pentru a ne asigura că vă veți bucura de mobilierul, accesoriile și decorațiunile achiționate pentru o perioadă îndelungată de timp. Țineți cont de faptul că orice mobilier își va modifica aspectul și culoarea odată cu expunerea la lumină și cu utilizarea sa. Partenerii noștri sunt implicați în procesul de dezvoltare al tuturor produselor și efectuează în permanență teste de calitate în concordanță cu standardele internaționale. Lucrăm încontinuu să ne asigurăm că toți clienții noștri primesc produse de cea mai bună calitate!

Ghid de îngrijire Scandinavian Design House

Lemn și furnir

* lemnul și furnirul sunt afectate de lumină. În primele 6-8 săptămâni, când articolul absoarbe pentru prima dată lumina înconjurătoare, păstrați suprafețele libere de orice obiect pentru a evita urmele și cercurile permanente. La început, mobilierul nou va avea nevoie de timp pentru a absorbi lumina înainte de a se potrivi cu tonul mobilierului existent.

* evitați plasarea mobilierului dvs. în imediata apropiere a aparatelor de aer condiționat sau a surselor de căldură, cum ar fi calorifere sau seminee. 

* apa se foloseste doar in doze mici si numai sub forma unei carpe umede. După ștergere, folosiți întotdeauna o cârpă uscată.

* lemnul și furnirul sunt foarte sensibile la lichide. Ștergeți imediat lichidele vărsate.

* rezistați tentației de a folosi o revistă sau un ziar ca protecții. Cerneala din hârtie pătează sau acționează ca un adeziv la căldură. Pentru a curața suprafața, utilizați o cârpă din microfibră înmuiată în apă călduță amestecată cu o mică cantitate de detergent cu pH neutru. Apoi terminați ștergerea cu o cârpă uscată.

* tratamentele cu ulei pot reda strălucirea naturală din lemn si furnir. Pentru o protecție eficientă, vă recomandăm să tratați în aer liber mobila de două ori pe an.

Marmură

Marmura este un material poros cu o suprafață deschisă care necesită protecție, iar orice lichid vărsat trebuie șters imediat pentru a evita petele. Inainte de livrare ii oferim un strat protector de ceara siliconica care reduce riscul ca lichidele sa patrunda in marmura. Cu toate acestea, lichidele uleioase vor pătrunde în suprafață mai rapid decât lichidele pe bază de apă. Deoarece marmura este influențată de căldură și ar putea, în cel mai rău caz, să se crape, trebuie să protejați suprafața folosind suporturi.
 
Instrucțiuni generale de îngrijire pentru marmură:

* lichidele vărsate trebuie îndepărtate imediat folosind o cârpă curată, de culoare neutră, înmuiată în apă călduță.

* dacă este necesară o curățare mai amănunțită, folosiți doar un săpun cu pH neutru, de ex. se pot folosi fulgi de săpun. Orice produs acid sau alcalin va degrada suprafața.

* utilizați protecții sub băuturi și obiecte fierbinți pentru a proteja suprafața.

Mobilier de exterior

* piesele din lemn trebuie tratate cu ulei înainte de utilizare și ulterior de 3-4 ori pe an (de 6 ori pe an pe vreme uscată). Folosiți numai ulei adecvat pentru mobilier de exterior și asigurați-vă că urmați instrucțiunile date pe produsul specific.

* părțile laminate și părțile din răchită din polietilenă trebuie curățate cu o cârpă curată și umezită în apă cu puțin detergent. Nu folosiți produse de curățare care vor zgâria sau care corodează suprafața.

* Durasint este un strat de pulbere topit la cald care oferă o protecție eficientă împotriva deteriorării și coroziunii suprafeței. Acest lucru îl face ideal pentru mobilierul de exterior.

* obiectele fierbinți, cum ar fi oale, tigăi și căni de ceai, nu trebuie niciodată așezate direct pe blaturi de masă.

* mobilierul de exterior este ideal pentru utilizare în aer liber, dar în perioadele lungi de vreme rea vă recomandăm să îl adăpostiți sau să îl acoperiți.

Tapițerii în general 

* dacă este posibil, schimbați regulat pernele scaunului și ale spătarului pentru a prelungi durata de viață a pernelor și pentru a asigura o uzură uniformă de-a lungul anilor pernele cu umplutură de spumă/pene sau fibre

* trebuie agitate în mod regulat pentru a asigura stabilitatea formei

* asigurați-vă că picioarele sunt bine fixate pe canapea și verificați-le în mod regulat

Textile pentru mobilier 

* protejați țesătura de lumina directă a soarelui pentru a preveni decolorarea

* curățare obișnuită: Aspirați frecvent și utilizați produse profesionale pentru curățarea generală

* tratați-vă țesăturile cu produse profesionale de protecție pentru a preveni pătrunderea petelor și murdăriei în fibrele textile înainte de utilizare. Când materialul trebuie curățat, aspirați piesa de mobilier și aplicați produsul profesional de curațare  urmat de produsul profesional de protecție  pentru a menține materialul în cazul în care nu este tratat deja standard din fabrică.

Piele 

* protejați pielea de lumina directă a soarelui și de sursele de căldură pentru a preveni decolorarea

* pentru curățarea generală utilizați numai o cârpă moale și uscată

* dacă este necesar, ștergeți sau frecați ușor întreaga suprafață cu o cârpă curată și moale, înmuiată în apă cu săpun

* dacă curățați cu aspiratorul, utilizați o duză cu perie moale pentru a evita zgârierea suprafeței

* vă recomandăm să folosiți produse profesionale pentru curățarea canapelei/scaunului de 2–3 ori pe an

* vă recomandăm să utilizați produse profesionale de protecție înainte de prima utilizare a piesei de mobilier din piele

Unități de perete, comode, dulapuri

De-a lungul timpului, s-ar putea să remarci că ușile și sertarele nu se mai deschid la fel de lin. Noi sugerăm reglarea regulată a balamalelor de pe uși și sertare pentru a evita acest lucru.

* balamalele pentru mobilier trebuie strânse la 6-8 săptămâni după livrare și ulterior anual, în funcţie de intensitatea utilizării.

*  suprafața mobilierului dvs. nu ar trebui să vină în contact cu recipiente fierbinți și/sau materiale  umede. Vă recomandăm întotdeauna să folosiți protecții.

* pentru a preveni urmele permanente, nu lăsați obiecte în aceeași poziție pe mobilier în timpul primelor 6-8 săptămâni. După acest timp, mobilierul ar trebui să fie complet saturat.

* nu așezați mobilierul în apropierea aparatelor de aer condiționat, calorifere sau orificii de aerisire care pot provoca deformări, decolorare și/sau crăpare.

* nu folosiți mobilierul astfel încât uși multiple și sertare să fie deschise simultan. Acest lucru poate cauza înclinarea înainte a centrului de greutate şi poate rezulta în înclinarea mobilierului.

* la mutarea sau relocarea mobilierului recomandăm ca cel puțin două persoane să mute articolul prin ridicarea la fiecare capăt al mobilierului. Nu trageți/împingeți mobilierul. După mutare, strângeți din nou șuruburile inainte de folosire.

Instrucțiuni generale de îngrijire a mobilierului din lemn:

* utilizați întotdeauna cârpe din microfibră pentru mobilierul din lemn. Aceasta este mai moale decât alte cârpe și nu va deteriora suprafaţa.

* ștergeți mobilierul cu o cârpă înmuiată în apă călduță amestecată cu o cantitate mică de detergent cu pH neutru. Apoi, ștergeți-o din nou cu o cârpă uscată.

* evitați să utilizați tratamente chimice, de lustruit sau ulei pe mobilier deoarece poate reduce luciul și strălucirea suprafeței lăcuite și poate lăsa urme.

* rețineți că lichidele care conțin alcool (de ex. lacul de unghii) nu poate fi îndepărtate.

Mese de dining și măsuțe de cafea 

Suprafețele meselor sunt vulnerabile la contactul termic. Evitați contactul direct cu obiectele fierbinți, cum ar fi oale, lumânări etc. Acestea ar putea provoca delaminarea furnirului utilizat pentru a acoperi suprafața superioară a mobilierului.

Verificați în mod regulat că roțile / picioarele sunt strânse ferm. Rotilele ar trebui să fie păstrate curate pentru a evita potențialele deteriorări ale suprafeței podelei.

* extensiile din furnir trebuie expuse la aceeași cantitate de lumină ca și masa în primele 6-8 săptămâni, pentru a evita diferența de culoare.

* majoritatea picioarelor meselor necesită fixarea pe șuruburi. În timp, șuruburile pot deveni mai lejere. Prin urmare, recomandăm restrângerea regulată a acestora.

* nu folosiți ziare sau reviste pentru a înlocui protecțiile pentru căni / pahare / farfurii. Cerneala folosită la ziare şi reviste conţine adesea ulei derivat din plastic și carbon care ar putea să se topească de la căldură și în unele cazuri acționează ca un adeziv între blat și hârtie. Acest lucru  trebuie evitat.

* la mutarea sau relocarea mobilierului recomandăm ca cel puțin două persoane să mute articolul prin ridicarea la fiecare capăt al mobilierului. Nu trageți/împingeți mobilierul. După mutare, strângeți din nou șuruburile inainte de folosire.

Părți metalice ale mobilierului

Suprafețele metalice, cum ar fi balamalele, îmbinările și ramele ușilor sunt finisate cu un material de acoperire conceput pentru a preveni ruginirea și decolorarea. Contactul cu lichide poate duce la pete care ar putea deteriora suprafața, iar în cazuri rare, ar putea provoca rugina. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că ștergeți suprafețele când intră în contact cu lichide.

* aluminiul și cromul sunt rezistente la murdărie și lichide. Cu toate acestea, lichidul poate păta aluminiul și oțelul inoxidabil și poate provoca chiar rugină pe crom sau suprafeţe din oţel lăcuit care au susţinut deteriorări.

*  ștergeți suprafețele cu o cârpă înmuiată în apă amestecată cu detergent cu pH neutru și bine stoarsă. Ștergeți imediat cu o pânză uscată.
 
* pentru o curățare mai minuțioasă, ștergeți cromul și suprafețe din oțel inoxidabil cu o cârpă care a fost umezită cu alcool metilat. Nu utilizați niciodată solvenți.

* aluminiul trebuie curățat cu un detergent cu pH neutru.

Sticlă, ceramică, laminat

Multe dintre blaturile și ușile din sticlă sunt realizate din sticlă securizată. Sticla securizată este mai puțin fragilă decât sticla obișnuită, iar dacă se sparge, se granulează în bucăți mai puțin periculoase. În orice caz, nu înseamnă că sticlă securizată este mai rezistentă la zgârieturi decât sticla obișnuită. Prin urmare, nu puneți greutăți mari pe orice suprafață de sticlă. Nu trageți sau împingeți mobilierul din sticlă - acesta trebuie mutat prin ridicare. Verificați la magazinul dvs. pentru a vedea dacă achiziția dumneavoastră conține sticlă securizată.

* pentru curățare se poate folosi detergent profesional pentru sticlă. Soluția de curățare a sticlei nu ar trebui să vină în contact cu orice alte materiale, cum ar fi tocurile ușilor, deoarece poate provoca decolorarea suprafeţei finisate a ramei.

Suprafețe vopsite sau lăcuite, beton

* nu folosiți niciun fel de burete sau detergent abraziv pentru ca va zgâria finisajul.

* nu frecați suprafața, deoarece acest lucru ar putea modifica finisajul.

* nu lăsați pete umede pe suprafață. Trebuie să utilizați o cârpă uscată pentru a îndepărta lichidul vărsat imediat. 

Scaune de dining

Scaunele nu au fost concepute pentru a fi utilizate ca scări sau pentru a sta înclinat pe ele. Prin urmare, folosiți-le pentru scopul pentru care au fost concepute.

* aspirați frecvent scaunele tapițate, ideal o dată pe săptămână.

* folosiți aspiratorul cu perie moale la aspirarea scaunelor.

* husele pentru scaune detașabile ar trebui să fie curățate numai curățătorii chimice profesionale. Curăţarea chimică poate duce la o uşoară contracţie și poate necesita întindere parțială înainte de remontare.

* scaunele din plastic pot fi curățate cu o gumă de șters albă sau cu apă și un detergent ușor.

Saltele

* saltelele care vin cu o husă detașabilă, sunt lavabile la mașină de spălat la 60° C. Nu uitați să închideți fermoarul husei înainte de a spălare.

* dacă se vărsă lichid pe saltea, puteți încerca să-l îndepărtați tamponând suprafata cu o cârpă înmuiată într-un amestec simplu de apă și lichid de spălat. Salteaua trebuie uscată la aer apoi.

* așezați salteaua pe o suprafață care să permită aerisirea. Recomandăm ca salteaua să fie așezată pe somieră, din moment ce aceasta asigură o ventilație optimă pentru saltea.

* evitați acoperirea patului cu pilote, pături și/sau cuverturi de pat pe cât posibil. Lăsați salteaua descoperită după utilizare pentru a minimiza riscul de deteriorarea din cauza umidității.

* recomandăm ca salteaua să fie aerisită și aspirată in mod regulat.

* nu mâncați și nu beți pe saltea.

* nu rulați și nu pliați salteaua.

* când depozitați salteaua, aceasta trebuie să stea mereu întinsă.

* rotiți salteaua cu 180˚ ocazional pentru a uniformiza presiunea asupra zonelor individuale.

Chiar și respectând instrucțiunile de îngrijire și întreținere și spălarea huselor la 60° C, salteaua va acumula în cele din urmă praf și acarieni. Mai mult, elasticitatea spumei este redusă în timp. Prin urmare, vă recomandăm schimbarea saltelei aprox. la fiecare 10 ani.

Canapele, fotolii și margini tapițate pentru pat 


Îndepărtați în mod regulat praful de pe textile/piele și mobilierul tapițat. Praful va crește uzura unui produs. Pentru a proteja țesăturile și pielea de acid în transpirația corpului, vă sugerăm curățarea întregul articol de mobilier la care este expus contact direct cu corpul cel puțin de două ori pe an. Prin aplicarea produselor profesionale de protecție, preveniți riscul petelor și a murdăriei care pătrunde în țesătură sau piele. Zone foarte utilizate, cum ar fi scaune, brațe și spătarele necesită îngrijire mai frecventă.

* este posibil ca din cauza transportului să fi apărut unele pliuri neregulate sau depresiuni la pernele mai lejere. Bateți ușor pernele pentru a remodela umplutura și textilul.

* ocazional este posibil să observați o ușoară diferență de fermitate de la o pernă la alta. Acest lucru va dispărea treptat cu utilizarea. Dacă este posibil, schimbați pernele între ele pentru o utilizare uniformă.

* pernele de canapea cu umpluturi din fibre trebuie agitate energic în mod regulat, o dată sau de două ori pe săptămână, în funcţie de intensitatea utilizării.

* după utilizare îndelungată, scaunele tapițate pot prezenta umflături datorate întinderii țesăturii/pielii. Aceasta este o reacție normală a materialului. Este important să îndreptați țesătura/pielea în mod regulat pentru a preveni acest lucru și, de asemenea, va face ca materialul să dureze mai mult.

 * pernele de canapea din material textil trebuie întoarse pe toate laturile în mod regulat. Astfel se obține un aspect mai uniform, iar durata de viață a țesăturii devine extins.

 * pentru a preveni decolorarea, protejați întotdeauna materialul și mobilierul din piele de lumina directă a soarelui.
 
* evitați plasarea mobilierului în zone cu condiții de umiditate ridicată, deoarece poate duce la mucegai, decolorarea și deteriorarea calității.

 * contactul cu alcool, diluant și benzen/benzol va cauza deteriorarea culorii și calității. De asemenea, evitați contactul cu materiale chimice precum vopsele, lac de unghii sau agent de îndepărtare a lacului de unghii.

* blugii și hainele colorate pot decolora suprafețele din piele/țesătură.

* produsele care conțin Polydown ar trebui să fie dezumidificate și agitate în mod regulat astfel încât aerul să poată circula prin ele. Vă rugăm să rețineți că zgârierea sau ruptura cauzată de obiecte ascuțite, de ex. piese metalice, pot slăbi sau îndepărta fibrele țesăturii și pot deteriora materialul sau pielea.

Covoare 

* se recomandă curăţarea cu aspiratorul pentru toate covoarele.

* petele sunt îndepărtate cu grijă folosind o cârpă umedă. Când este necesar, covorul trebuie spălat plat la o curățătorie profesională.

* prelungiți durata de viață a covorului prin rotirea ocazională a  covorului pentru a proteja marginile și a răspândi uzura (sau poate fi întors dacă este un covor reversibil țesut manual). Nu îndoiți covorul.

* se recomandă utilizarea unui strat de bază din cauciuc pentru a preveni alunecarea și a unui posibil transfer de culoare.